Lubojaty

Oficiální stránky obce Lubojaty a tvoje nebo moje :-)

Památník padlým jitří vášně v Bílovci-Lubojatech



Napjatá atmosféra kvůli památníku obětem válek vládne v Bílovci-Lubojatech na Novojičínsku.

Majitelka pozemku, na kterém stojí, žádá jeho přemístění, což většina občanů odmítá. Poslední slovo tak zřejmě bude mít až ministerstvo obrany. Památník se jmény lubojatských padlých postavili místní občané někdy v 50. či 60. letech minulého století, a to na údajně zkonfiskovaném pozemku po odsunuté německé obyvatelce. Jenže někdo v minulosti zapomněl tuto skutečnost zapsat do katastrálních map.Když si nyní nedaleko odtud Iva Zedníčková a Martin Richter postavili domek a žádali Bílovec, aby jim odprodal kus cesty k jejich vjezdu, dostalo se jim odpovědi, ať se domluví s původní majitelkou. „Takže jsme to udělali, trvalo to dva roky. Přitom vyšlo najevo, že papírově ženě stále patří i dalších, zhruba pět set metrů čtverečních pozemku, který by se nám hodil pro zahradu,“ uvedl Richter. Německá majitelka žádá jen zahradu Jenže právě tady stojí památník padlým, dále malá deska připomínající výročí založení obce, autobusová zastávka a veřejné osvětlení. „Německá majitelka partnerce pozemek darovala pod podmínkou, že se z něj opravdu stane zahrada. Přišlo by nám jako podraz, kdybychom teď pozemek prodali nebo pronajali městu,“ dodal Richter. Žádají proto jeho přemístění. „Bílovečtí zastupitelé i dotčené odbory s přestěhováním vyslovili nesouhlas. Majetkové převody z minulosti ještě prověřujeme,“ uvedla bílovecká starostka Sylva Kováčiková (SNK ED). V Lubojatech se proti stěhování zvedla vlna nevole. „Na památníku vytvořeném ze vzácného bludného balvanu jsou naši padlí, spousta lidí tam má své předky či příbuzné. Je to pietní místo, kam každoročně při výročí osvobození klademe věnce,“ řekla kronikářka obce a předsedkyně bíloveckého Českého svazu bojovníků za svobodu Taťána Seidlerová, která si soukromě udělala anketu mezi občany. „Většina s přemístěním jednoznačně nesouhlasí,“ konstatovala. Richter si však z protestů mnoho nedělá. „Nikdo z protestujících by si takový balvan na zahradu nevzal. Odmítla i fara, když se jednalo o přemístění na hřbitov. Památníku i zastávce schází kolaudace. Všechno vyřizování jsme si sami oběhali, tak ať se teď starají,“ zopakoval. Jakémukoli pohybu s válečnými památníky musí předcházet souhlas ministerstva obrany. „Zatím žádnou žádost z Lubojat neevidujeme,“ uvedl Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva.

KATEGORIE - Archiv aktualit, Z činnosti osadního výboruSrpen 7th, 2007

Jeden komentář k článku - “Památník padlým jitří vášně v Bílovci-Lubojatech”

  1. Od: Prof.PhDr. Oldřich Richterek

    Ozývám se jako rodák z Lubojat (vaše stránky si občas čtu, třebaže od r. 1957 žiji už jinde): Onen pomníček byl postaven – podle mne – až na přelomu 50.-60. let min. století. V celé kauze cítím typickou českou chamtivost bez úcty k minulosti a pietám. V samotném Německu, jehož poměry jsou mi dobře známé, by k něčemu podobnému nedošlo, a původní majitelka by, jak předpokládám, jistě podobné řešení nedovolila. Úcta k památníku padlým patří totiž v celém civilizovaném světe k posvátným, nikoliv však u nás, kde na prvním místě stojí závist a mamon…
    Srdečně zdravím. O.R.

Napsat komentář


Redakce lubojaty.cz si vyhrazuje právo mazat podle vlastního uvážení texty anonymní, urážlivé, agresivní, úmyslně komolené a také zjevné provokace.

function openCmp(event){ event.preventDefault(); event.stopPropagation(); scmp.open(); }}